Grammy Awards ICMA Gramophone Awards Lielā Mūzikas Balva
Izvēlne Aizvērt

Ieraksti

GEORGY SVIRIDOV | CANTICLES AND PRAYERS

2018 ℗ Latvijas Koncerti © Ondine Oy
Komponista Georgija Sviridova (1915–1998) garīgā mūzika kļuvusi par savdabīgu 21. gadsimta garīgās mūzikas atklājumu un krievu pareizticīgo dziedājumu tūkstošgades vainagojumu. 
Georgija Sviridova (1915-1998) cikls “Dziedājumi un lūgšanas” tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajiem krievu garīgās mūzikas stūrakmeņiem. Šis jaunais Latvijas Radio kora un Sigvarda Kļavas ieraksts piedāvā klausītājiem iespaidīgas šī krievu meistara mūzikas interpretācijas.
Šostakovica māceklis Sviridovs sāka rakstīt mūziku baznīcai 1969. gadā. Kopš tā laika šie darbi ir kļuvuši par nozīmīgu viņa daiļrades daļu. Astoņdesmitajos gados Sviridovs rakstīja vairākas kompozīcijas liturģijām vai mesām. Galu galā šīs sakrālās mūzikas skices tika apkopotas ciklā “Dziedājumi un lūgšanas”. Šis darbs tika radīts Krievijas vēstures pagrieziena punktā – Perestroikas gados, kas noslēdzās ar Padomju Savienības sabrukumu. Komponistu šī perioda notikumi dziļi iespaidoja, viņa skaņdarbs ir piemineklis šai ērai. Darba kodols tika apkopots starp 1988. un 1992. gadu. 1997. gada septembrī Sviridovs apkopoja versijas, kas viņam pašam patika vislabāk, apstiprinot pēdējo izkārtojumu pirmajām trim daļām un veicot pēdējos labojumus partitūrā. Viņa nāves brīdī 1988. gadā darbs joprojām nebija pabeigts. “Dziedājumi un lūgšanas” ir Sviridova pēdējais opuss. Ierakstā iekļauti arī kora dziesma Skaistais Lieldienu Laiks (1978), kas balstīta uz Lieldienu dziedājumu ciklu.
 
Aivens Mūdijs | Gramophone Magazine | 07.2018.
“Šī ir skaista Sviridova kormūzikas izlase. Latvijas Radio kora sniegums dziedot, piemēram,  “Trisagion” ir ļoti niansēts un smalks, tas bieži atgādina krievu un ukraiņu korus.”
 
Grego Eplgeits Edvardss | Gapplegate Classical - Modern Music Review | 06.2018.
“Šī mūzika ekspresīvi izplešas no krievu pareizticīgo dziedājumiem. Tie ir tikpat dziedājumi, cik pēcdziedājumi, ja atļausiet to tā nosaukt. Tiem ir laikmetīgs pamats ar harmonijām, kas tradicionālai baznīcas mūzikai būtu nedaudz par ekspresīvu. Tie ir meditatīvi un izjusti.”
 
Stīvens A. Kenedijs | Cinemusical | 06.2018.
“Latvijas Radio koris ir vienkārši brīnumains. Dikcija ir skaidra, un harmoniskās secības, šķiet, tiek izpildītas bez mazākās piepūles. Viņiem izdevies notvert daļu no šo dziedājumu dziļākās jēgas, palīdzot pārvarēt Sviridova paša liturģijas un pieredzes izplūdušās robežas. Ceļojums, kurā tie aizved klausītāju, ir absolūti apbrīnojams.”
 
Deivids Dentons  | David's Review Corner | 06.2018.
“Latvijas Radio kora un diriģenta Sigvarda Kļavas sniegums ir dziļi saviļņojošs un izdziedāts plašā diapazonā un ar perfektu iekšējo līdzsvaru; dziļie basi, kas pavisam noteikti ir Krievu Pareizticīgās baznīcas dziedājumu iedvesmoti, pasvītro mūzikas faktūru, kas ir žēlīgi brīva no mūsdienu Rietumeiropas koru raksturīgajiem spiedzošajiem soprāniem.”
 
Ričards Hanlons | MusicWeb International | 08.2018.
"Kā jau sagaidāms, Latvijas Radio koris lieliskā diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā nebūt nesniedz pilnīgi krievisku skanējumu – vibrato ir jūtams, bet relatīvi atturīgs, basi ir dziļi, bet nepārspīlēti. Koris kristālskaidri un niansēti interpretē šos bezgala skaistos skaņdarbus. Solisti demonstrē priekšzīmīgu skaņas dzidrumu un cieņu pret materiālu, ieraksts ir neticami detalizēts un prasmīgi līdzsvarots, un Rīgas Sv. Jāņa baznīcas dabīgi siltā akustika piešķir kora izsmalcinātajam dziedājumam mirdzošu halo, kas liek ierakstam būt patīkami reibinošam."
 
Matiass Lange | www.klassik.com | 07.2018.
"Sviridova mūzika ir ideāls materiāls Latvijas Radio kora milzīgajam potenciālam. Sigvarda Kļavas vadībā ansamblis dara liriskus brīnumus; apjomīgos, izteiksmīgos reģistros izdziedātie žesti izstaro vitalitāti."
 
Rainers V. Janka | Klassik heute | 06.2018.
"Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā dzied apburoši skaisti, ar teicami izkoptu skaņradi un tāpēc ar smalku pianissimo kultūru, ar ļoti skaidrām sieviešu – un spēkpilnām vīriešu balsīm; kora akordi izskanēja vistīrākajā intonācijā. Klausoties šajos reliģiskajos kora dziedājumos, krievu dvēsele var justies piepildīti; rietumnieka dvēsele ātri nogurst: tie visi izklausās pārāk līdzīgi. Taču tos caurvij mītiski cēla skaniskā sajūta."
Latvijas Radio koris
diriģents | Sigvards Kļava