Grammy Awards ICMA Gramophone Awards Lielā Mūzikas Balva
Izvēlne Aizvērt

Baltijas Mūzikas dienas 2023 | Latvijas Radio koris | THE DREAM STREAM

  • 31. marts, 2023, 19:00
Latvijas Mūzikas akadēmija, Lielā zāle
Dalībnieki

Latvijas Radio koris

Diriģents Kaspars Putniņš

 

Festivāla Baltijas mūzikas dienas noslēgumā  ‘‘The Dream stream’’ 31. martā Latvijas Radio koris diriģenta Kaspara Putniņa vadībā uzstāsies ar Baltijas komponistu laikmetīgo kormūziku. Jaundarbus šim koncertam būs darinājuši Rolands Kronlaks, elektroniskās mūzikas celmlauzis Latvijā, un Vācijā dzīvojošā Ruta Paidere.

Skanēs arī Krista Auznieka  ‘‘Sensus’’, kas šogad tika nominēts Lielajai mūzikas balvai kategorijā Gada jaundarbs. Par šo skaņdarbu ar tekstu no Apustuļa Pāvila vēstules Romiešiem komponists teic, ka zem nosaukuma sensus vienlīdz klātesoši ir gan sajūta, gan prāts, gan arī doma, un ir skaisti, ka prāts nav pretnostatīts sirdij, bet abi sadzīvo vienā vārdā.

Dzirdēsim arī skaņas fenomena un muzikālās laiktelpas meistara Mārtiņa Viļuma ‘‘Lux aeterna’’. Muzikālā ideja šeit saistāma ar nodzisušu “dzīves gaismu”, kura izgaismojas dažādos skaņas tembra un spektra uzslāņojumos.

Rītis Mažulis lietuviešu mūzikā pārstāv minimālisma stilu, darinot kristāliski tīrus un ritmiskus skaņdarbus. ‘‘Canon solus’’ komponists izmanto sev iemīļotās kanoniskās tehnikas, radot skaņu pasauli, kas skan senlaicīgi un laikmetīgi reizē. Skanēs arī Nomedas Valančūtes minimālisma skaņdarbs ‘‘Der Regen auf Dünnen gläsernen Beinen’’. Komponistes rokrakstā satiekas gan senās mūzikas izoritmijas principi, gan 20. gadsimta repetatīvā mūzika. No igauņu mūzikas koncertā būs pārstāvēts Merta Matisa Lilla opuss ‘‘The Dream Stream’’ korim un elektronikai, kas tapis, iedvesmojoties no sāmu tautas mūzikas.